čtvrtek 5. prosince 2019

Nesvatý Krampus a svatý Mikuláš?

Krampus je rohatá antropomorfní figura, která v rakouském a jihoněmeckém folklóru odpovídá českému čertovi, průvodci svatého Mikuláše. Postava Krampuse se objevuje 5. prosince, obvykle v doprovodu svatého Mikuláše. Mikuláš děti odměňuje dárky, zatím co Krampus má za úkol potrestat zlobivé děti. Krampus zlobivé děti sní a kolem 22. prosince se přemění v normální lidskou bytost a nic si nepamatuje. (Zdroj Wikipedie)

Kořeny Krampuse ve skutečnosti nemají nic společného s Mikulášem, neboť Krampus má své kořeny až v před germánském období. Jméno Krampus pochází z německých krampenů, což znamená „dráp“, jenž je  podle tradice synem norského boha podsvětí Hel. 

Legenda praví, že během vánočního období jsou děti bity břízovými větvemi nebo mohou zmizet do Krampusova pytle, ve kterém jsou odneseny do jeho doupěte, kde jsou mučeny a jedeny.

Mladí muži ve městech se oblékají jako mýtická démonická stvoření (chodí  oblečeni v kožichu a nosí dřevěné masky) která se  plíží ulicemi během starodávného pohanského rituálu, který měl rozptýlit tzv. duchy zimy.

"Nesvatý" Krampus je protikladem "svatého" Mikuláše, máme svatého a  máte satana, vše propojeno na principu duality.

Tradice známá také jako Krampuslauf nebo Krampus Run zažívá opětovné oživení v Rakousku, Německu, Slovinsku, Maďarsku a České republice.





Žádné komentáře:

Okomentovat