čtvrtek 5. prosince 2019

Svatý Mikuláš, nebo nesvatý pohanský kult?

Po zahájení protestantské reformace upadl svátek svatého Mikuláše v nemilost po celé severní Evropě, neboť byl považován za příliš papežský (katolický) a reformátoři odsuzovali jakékoliv uctívání katolických svatých. 

I když byl po reformaci svátek svatého Mikuláše v protestantské Evropě z velké části zapomenut, tak jeho památka byla v Holandsku stále udržována naživu pod názvem Sinterklaas. Podle tamějších zvyků se tradovalo, že Mikuláš dorazí na koni v den svého svátku, oblečený v biskupově červeném rouchu a doprovázený černým Peterem (Zwarte Piet), který mu pomáhal rozdávat sladkosti.

Z Holandska tuto tradici převzal  New Amsterdam (nyní New York), kde byla přeměněna a udržována při životě pod názvem Santa Claus, tato legenda o laskavém starém muži byla spojována se starými nordickými tradicemi o kouzelníku, který trestal nezbedné děti a odměňoval hodné děti.

Výsledný obraz Santa Clause se ve Spojených státech krystalizoval v průběhu 19. století a od té doby zůstal Santa Claus patronem vánočních dárků. Ve Velké Británii byl Santa Claus z velké části nahrazen otcem Vánoc.

Předpokládá se, že v průběhu staletí se postava svatého Mikuláše spojila a smísila s podobnými pohanskými a náboženskými postavami, jako například pohanskou postavou Knechta Ruprechta a římskou postavou Befana. 

V řadě zemí jsou stále udržovány tradice, v nichž Mikuláše doprovází alespoň jedna zlá nebo zlovolná postava. V Německu například slouží již zmíněný Knecht Ruprecht jako služebník Mikuláše a dává dětem, které neznají modlitby kamení nebo uhlí. Strašidelný až  ďábelský (démonický) Krampus je běžný v mnoha středoevropských zemích včetně České republiky, nosí řetězy, zvonky a někdy i velký koš na zlobivé nebo nezbedné děti.

V samotné České republice postavu Mikuláše obvykle podle zvyku doprovází čert a anděl, což v sobě nese princip duality. 

Svatý Mikuláš je nejčastěji spojován s Odinem, vládcem Asgardu a jedním z hlavních bohů germánské mytologie, který bývá vyobrazován jako bělovousý muž s magickými schopnostmi. 

Přísný světec a biskup Mikuláš tak převzal některé aspekty dřívějších evropských božstev, jako je Saturn nebo Odin, kteří jsou vyobrazováni jako vousatí muži s magickými schopnostmi. 

Mikuláš zemřel zřejmě 6. prosince, podle některých historiků jde možná o fabulaci mající podložit umístění jeho svátku na tento den, aby nahradil pohanský svátek zrození Diany.







Žádné komentáře:

Okomentovat