neděle 19. dubna 2020

Třetí Říše a Islám

Třetí Říše a Islám

Po vzestupu nacismu v Německu se muslimové kupodivu nestali hlavním terčem této totalitní ideologie, ale právě naopak, o islámu a muslimech pochvalně vyjadřoval i sám Adolf Hitler, který opakovaně vyslovil názor, že by byl islám s "germánskou rasou" daleko lépe slučitelný, než "tiché a slabé" křesťanství:

„Kdyby Karel Martel v bitvě u Poitiers nevyhrál, pak bychom s největší pravděpodobností konvertovali k mohamedánství - kultu, který oslavuje hrdinství a otevírá sedmé nebe pro samé smělé bojovníky. Pak by germánská rasa dobyla svět.“

Hitlerův důvěrník Albert Speer citoval podobná Hitlerova prohlášení:

„Muslimské náboženství by pro nás bylo o mnoho přijatelnější než křesťanství. Proč to muselo být křesťanství se svou pokorou a ochablostí?“

Velitel SS, Heinrich Himmler, se o islámu vyjadřoval jako o dokonalém náboženstvím pro vojáka, protože slibovalo ráj pro ty, kdo padnou v boji.

V roce 1941 začal Wehrmacht distribuovat vojenské příručky nazvané „Islám“, které učily německé vojáky, jak se náležitě chovat k muslimské populaci. Na východní frontě nacističtí okupanti začali stavět a obnovovat zničená modlitební a posvátná místa tamních muslimů a zaváděli náboženské rituály.

Velký jeruzalémský muftí Amín al-Husajní energicky muslimy verboval pro jednotky SS (Schutzstaffel). Povedlo se mu pro německé ozbrojené síly získat mnoho dobrovolníků a byl zapojen do organizace divizí Waffen SS či arabského legionu.

První neněmecká divize waffen SS byla 13. horská divize SS Handschar, sestávala především z bosenských muslimů. Podnět k jejímu vytvoření dal přímo Himmler, tato divize se podílela na likvidaci židů, kteří byli jejími členy vnímáni jako úhlavní nepřátelé islámu. Nacisté se svými bosenskými spojenci zabili 12 000 z 14 000 bosenských Židů.

Další muslimské divize SS: 21. SS divize Skanderbeg a 23. SS divize Kama.



Žádné komentáře:

Okomentovat